Mousserende wijn bevat koolzuurbelletjes, die ontstaan tijdens een tweede vergisting van de stille basiswijn. Die vergisting wordt op gang geholpen door wat suiker en gist aan de basiswijn toe te voegen. Zo’n tweede vergisting op fles wordt aangeduid als de traditionele of klassieke methode, terwijl een tweede vergisting op tank charmatmethode heet. De belletjes voelen niet alleen prettig aan in je mond, ze zijn ook ‘gevuld’ met smaak en voegen daardoor iets extra’s toe. Voorbeelden van mousserende wijn zijn champagne, crémant, cava, spumante en sekt. Buiten Europa maakt men sparkling wine, behalve in Zuid-Afrika, waar de mousserende wijnen in de categorie Vonkelwyn of Méthode Cap Classique vallen. Er zijn verschillende smaaktypen. Het standaardtype is brut, met maximaal 12 gram restzoet per liter. Wie droger wil, kiest extra brut (6 gram per liter) of brut nature (3 gram per liter). Zoetere versies zijn er ook: extra dry (tot 17 gram per liter), sec (tot 32 gram per liter), demi-sec (32-50 gram per liter) en doux (meer dan 50 gram per liter).
Fraaie, aromatische droge rosé wijn uit Frankrijk, met geurnuances van toast, aardbei en blauwe bes. De zachte, milde smaak past goed als aperitief, maar ook bij verfijnde visgerechten met zalm of heerlijke salades met bijvoorbeeld geitenkaas.
Frisse, mousserende witte wijn uit Spanje, met de geur van sappig fruit. Door de evenwichtige, zachte smaak is deze wijn heel geschikt als aperitief of als sorbet met citroenijs.
Aanbeveling van onze wijnadviseur Julien Platenburg
"Een heerlijke zachte, maar vriendelijke mousserende Cava. In Nederland zouden we meer mousserende wijnen moeten drinken, dit kan met deze prachtige Cava voor elke dag en elke feestelijke gelegenheid..." Lees meer
Complexe Cava met een krachtig aroma van kruiden, groene appel en toast. De smaak zet vol en fris in en eindigt aromatisch met een krachtige afdronk. Uitstekend aperitief bij amuses, maar ook te combineren met koude schotels met vlees en vis.
Geurige, mousserende witte wijn uit Noord-Italië, gemaakt van proseccodruiven. De smaak is zacht, droog en mild, de geur heerlijk fruitig. Uitstekend als aperitief, maar ook heerlijk bij koude visschotels.
Fijne mousserende wijn uit Penedès. Jeugdig van geur met licht fruitige en florale nuances. De smaak is zacht, rond en eindigt fris en milddroog met een aanhoudende mousse. Prima aperitief, maar ook te combineren met zomerse salades en tapas.
Verfijnde mousserende witte wijn uit de Franse Bourgogne. De geur is licht fruitig en de smaak opvallend zachtdroog. Perfect als aperitief of bij feestelijke gelegenheden.
Aanbeveling van onze wijnadviseur Koen Vanderpoel
"Heerlijke bubbels als alternatief voor champagne." Lees meer
Champagne Charlie is een unieke multi-vintage champagne, die voor het laatst werd gemaakt in 1985. De huidige keldermeester Cyril Brun herintroduceert deze legendarische cuvée ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van het champagnehuis.
Zachte, smaakvolle mousserende witte wijn uit Frankrijk. Met het aroma van eiken en rijp fruit en een krachtige, droge smaak. Erg lekker als aperitief, maar ook heerlijk bij vis.
Mousserende witte wijn met lichtgroene nuances en de geur van rijpe vruchten en bloemen. Dankzij de zachte smaak ideaal als aperitief, maar ook lekker bij vis met stevige saus.
Mousserende witte wijn met een aroma van vers gebrande koffie en gedroogd fruit. De smaak is krachtig en droog. Fantastisch als aperitief, maar ook lekker bij vis met krachtig smakende saus.
Mousserende witte wijn met een fijn aroma van hout en rijp geel fruit. De smaak is krachtig en droog. Erg lekker als aperitief, maar ook uitstekend bij vis met krachtig smakende saus of schelpdieren.
Mousserende witte wijn met lichtgroene nuances en de geur van rijpe vruchten en bloemen. Zachte, iets zoete smaak: heerlijk als aperitief of bij (bruids)taart en petit fours.
Verfijnde, elegante champagne met de frisse geur van appel en lichtgeel fruit. De fijne mousse geeft de wijn een evenwichtige smaak. Prima als aperitief, goed passend bij fijne amuses of een licht voorgerecht met vis.
Mousserende Italiaanse witte wijn met een fijn floraal en licht fruitig aroma. De smaak is lekker fris. Uitstekend als aperitief of bij gerookte vis en oesters.
Flesinhoud: 6000 ml
Fraaie, frisse mousserende rosé met een pittig aroma van rood fruit en een lichte kruidentoon. Uitstekend als aperitief, zowel op een zomers terras als bij recepties.