Madeira is een Portugees eiland voor de kust van West-Afrika. Het heeft een subtropisch klimaat en de wijngaarden liggen er op spectaculair steile hellingen. De wijn ervandaan heet madera (gespeld zonder i); een unieke, versterkte wijn die een nogal extreme houtrijping krijgt met veel zuurstof én warmte. En dat vaak tientallen jaren lang. Madera ontwikkelt hierdoor een ongekend complex aroma. In de smaak komen altijd hoge zuren naar voren, die gecompenseerd worden met restsuiker. Eenvoudige typen madera krijgen een leeftijdsaanduiding, de meer prestigieuze madera’s hebben namen van druivenrassen. De belangrijkste vier daarvan zijn, in oplopende mate van zoetheid, Verdelho, Sercial, Bual en Malmsey (Malvasia). Omdat madera bij botteling al geoxideerd is, blijft hij ook nadat de fles geopend is nog heel lang goed. Heerlijk om zo te drinken, of (afhankelijk van het type) bij noten, kaas, gerookte vis, stoofvlees en desserts met donkere chocola.
Cossart Gordon is het oudste huis in Madeira, opgericht in 1745 door William Gordon en Francis Newton. In 1808 kwam de Schot William Cossart erbij. Nu is Cossart Gordon onderdeel van het familiebedrijf de Madeira Wine Company dat ook Blandy’s bezit.
Cossart Gordon is het oudste huis in Madeira, opgericht in 1745 door William Gordon en Francis Newton. In 1808 kwam de Schot William Cossart erbij. Nu is Cossart Gordon onderdeel van het familiebedrijf de Madeira Wine Company dat ook Blandy’s bezit.
Cossart Gordon is het oudste huis in Madeira, opgericht in 1745 door William Gordon en Francis Newton. In 1808 kwam de Schot William Cossart erbij. Nu is Cossart Gordon onderdeel van het familiebedrijf de Madeira Wine Company dat ook Blandy’s bezit.