Een coöperatie is voor veel wijngebieden van groot belang. Ze biedt wijnboeren de mogelijkheid te profiteren van de kennis van wijnbouwdeskundigen en oenologen, door de kosten daarvoor te delen. Dat geldt ook voor Colli Vicentini, een coöperatie in Noordoost-Italië. Ze werd in 1955 opgericht door 33 vooruitstrevende wijnboeren. Inmiddels zijn er 1600 leden, die in totaal 2000 hectare bewerken in het wijngebied Vicenza. De wijngaarden liggen grotendeels in de heuvels om het plaatsje Montecchio Maggiore heen, waar Colli Vicentini is gevestigd.
Colli Vicentini houdt de ontwikkelingen op wijngebied scherp in de gaten. Zo hebben de wijnbouwkundigen van het bedrijf de wijngaarden ingedeeld op basis van hun ligging en grondsoort, zodat de boeren de juiste druif op de juiste plek kunnen planten. Naast typisch Italiaanse druiven als garganega en trebbiano verbouwen ze ook Franse rassen als chardonnay en cabernet sauvignon.
Colli Vicentini maakt er met behulp van de nieuwste technieken wijn van. Het bedrijf is trots op zijn zeer moderne wijnkelder, die – samen met een strenge controle van het werk in de wijngaarden – garant staat voor sappige, smakelijke wijnen. Ze zijn er trouwens ook trots op hun lokale keuken, met robuuste gerechten als bigoli col torcio (pasta) en baccalà alla vicentina (stokvis): het soort gerechten waar de wijnen van de streek van oudsher voor worden gemaakt.