Patrick Piuze is onze held van Chablis. Hij is nog maar sinds 2008 bezig, maar niet meer weg te denken uit het rijtje topproducenten van de streek. We zijn diep onder de indruk van zijn wijnen.
Strakdroge wijn met een delicate mousse en verfijnde geur van appel, grapefruit, limoen en brioche. Levendig fris in de smaak, met goede spanning en rijp citrusfruit. De finale is mooi zuiver en opwekkend.
Aanbeveling van onze wijnadviseur Bram Faber
"Voor mij de ideale start van welke avond dan ook! Fris, sappig, gelaagd maar toch toegankelijk." Lees meer
Zeer exclusieve, kleinschalig geproduceerde grand cru Chablis van topproducent Patrick Piuze. Dit is grootste Chablis, die het mooist tot z'n recht komt na enkele jaren kelderrijping. Bij voorkeur te genieten bij oesters, kreeft, of verfijnde visgerechten.
Prachtige, verfijnde witte wijn met de geur van appel, honingmeloen, limoenschil en vuursteen. Sappig en vol van smaak met goede fruitvulling, opwekkende frisheid en een krijtdroge afdronk. Mooi om solo te drinken of bij gerechten met schaal- en schelpdieren, zoals (rauwe) oesters, salade met garnalen en avocado, coquilles, sushi of jonge witschimmelkazen.
Zeer exclusieve, kleinschalig geproduceerde grand cru Chablis van topproducent Patrick Piuze. Dit is grootste Chablis, die het mooist tot z'n recht komt na enkele jaren kelderrijping. Bij voorkeur te genieten bij oesters, kreeft, of verfijnde visgerechten.
Patrick's Chablis Terroir de Fleys komt van een perceel op de rechter oever van de Serein rivier. Het perceel ligt vlak naast de 1e Cru wijngaard Mont de Milieu. Normaliter vergist Patrick de druiven met behulp van natuurlijke gisten in roestvrijstalen tanks.
Les Bas de Chapelot ligt direct naast de 1er Cru Montée de Tonnere en Piuze is een directe buur van het perceel van Raveneau. Het is dus geen wonder dat deze wijn, als je er wat lucht en tijd aan geeft, een bedwelmende intensiteit ontwikkelt zoals een 1er Cru.
De Bourgogne Côtes d'Auxerre is een wat minder bekende, maar opkomende appellatie iets ten zuidwesten van Chablis. Gelegen aan de rechteroever van de Yonne-rivier, heeft de regio dezelfde kalkrijke bodems als die van Chablis, wat resulteert in strakke, frisse en levendige wijnen.
Verfijnde droge witte wijn met nuances van florale tonen, toast en wat vuursteen. De smaak zet vol en sappig in en ontwikkelt een krachtige, aromatische afdronk. Goed te combineren bij smaakvolle visschotels, maar ook gevogelte of kalfsvlees met roomsaus.
Complexe, droge witte wijn. Lichtgeel van kleur, met een subtiele geurexpressie van limoen, hazelnoot en vuursteen. Redelijk vol en sappig van structuur met een mooie fraîcheur. De afdronk is krijtdroog, verfijnd en aanhoudend. Combineert perfect met stevige visgerechten, zoals kabeljauw, tarbot en zeetong, of zeevruchten.
Topklasse Chablis van rijzende ster Patrick Piuze. Deze prachtige premier cru is complex, mineralig en geconcentreerd, en is zowel een heerlijk aperitief als een ideale partner voor oesters of lichte visgerechten. Nu heerlijk, maar kan ook gemakkelijk enkele jaren de kelder in.
Topklasse Chablis van rijzende ster Patrick Piuze. Deze prachtige premier cru is complex, mineralig en geconcentreerd, en is zowel een heerlijk aperitief als een ideale partner voor oesters of lichte visgerechten. Nu heerlijk, maar kan ook gemakkelijk enkele jaren de kelder in.
Zeer exclusieve, kleinschalig geproduceerde grand cru Chablis van topproducent Patrick Piuze. Dit is grootste Chablis, die het mooist tot z'n recht komt na enkele jaren kelderrijping. Bij voorkeur te genieten bij oesters, kreeft, of verfijnde visgerechten.
Patrick Piuze, van origine Canadees, is een relatieve nieuwkomer in Chablis. Hij begon zijn wijndomein in 2008 na eerst de wereld te hebben rond gereisd en ervaring te hebben opgedaan bij onder andere Olivier Leflaive in Bourgogne.
Bijzonder is dat Patrick Piuze geen eigen wijngaarden heeft. Hij koopt druiven op bij andere wijnboeren die net als hij kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. In Chablis is het bijvoorbeeld gebruikelijk (behalve voor Grands Crus) om machinaal te oogsten, maar Piuze plukt alles met de hand. Zo kan hij er in de wijngaard al voor zorgen dat alleen de beste druiven mee gaan naar de kelder.
Piuze is een echte terroir-freak. Waar andere producenten een AOC Chablis maken door verschillende percelen te blenden, wil Piuze juist het terroir laten spreken, óók op village-niveau. Dat is de Terroir-serie, waar Terroir de Chichée onderdeel van uitmaakt. Het is een AOC Chablis, maar de druiven komen enkel van de wijngaarden rondom het dorpje Chichée. Hetzelfde doet hij met de witte Bourgogne, die hij labelt als AOC Bourgogne Tonnere én de toevoeging van de wijngaardnaam Les Boutots. Piuze wil laten zien dat elke stukje terroir een andere wijnstijl op de markt brengt. De meeste wijnen die hier vandaan komen, worden gelabeld als AOC Bourgogne Blanc, algemeen en eigenlijk ook nietszeggend. Piuze is aardig op weg om die trend te doorbreken.
U begrijpt, wij zijn onder de indruk en groot fan van de wijnen van Piuze, maar we zijn niet alleen. Volgens Britse wijnschrijver Jancis Robinson heeft hij een 'magische wijnmakershand' en Robert Parker noemde hem 'de grootste ontdekking in de wijnwereld van dit jaar'. Niet gek voor zo'n nieuwkomer.
Van Patrick Piuze Terroir de Chichée tot de Patrick Piuze Chablis Montée de Tonnerre 1er cru, u bestelt deze wijnen gemakkelijk bij Wijnkoperij Platenburg.