Wijnspijs: Chocoladetaart met walnoten

Chocoladetaart

Bereiding: ca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram pure chocolade
  • 250 gram ongezouten boter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 90 gram cacaopoeder
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel kardamon
  • 4 eieren
  • grofgehakte gezouten pecannoten
  • blanke rozijnen
  • ontpitte muskaatdruiven (garnering)
  • zout

Chocoladetaart

  • Hak 200 gram pure chocolade (met minstens 70% cacao) in stukken.
  • Snijd 250 gram ongezouten boter in stukjes.
  • Doe de chocolade, boter, 200 gram fijne kristalsuiker, 90 gram cacaopoeder, 75 gram zelfrijzend bakmeel, 1 theelepel gemalen kardamom en een snufje zout in de keukenmachine.
  • Kneed door elkaar en voeg, terwijl de keukenmachine draait, een voor een 4 eieren toe.
  • Verdeel het beslag over een cakeblik.
  • Bestrooi met wat grofgehakte gezouten pecannoten en blanke rozijnen en/of gehalveerde, ontpitte muskaatdruiven.
  • Verwarm de oven op 180°C. Bak de cupcakes in het midden van de oven in 10 à 12 minuten gaar.

Serveren
Deze chocoladetaart zowel warm als koud lekker. Geef er eventueel roomijs, slagroom of crème fraîche bij.

Welke wijn bij chocoladetaart?

Alvear Moscatel, Montilla-Moriles, Andalusië

Chocolade is een lastpak voor veel wijnen, maar niet voor deze Moscatel. Met z’n rijke, zachte smaak vol aroma’s van sinaasappel, muskaatdruif, rozijn en een vleug specerijen vormt hij een tegenhanger en aanvulling op de krachtige smaak van pure chocolade en cacao.

Domaine de Valcros Banyuls Hors d'Age, Frankrijk

Een volle, krachtige én versterkte rode wijn gemaakt van grenache uit het zuiden van Frankrijk. Uit het plaatsje Banyuls om precies te zijn. Het lijkt in de verte een beetje op een Port. Door de concentratie, de geur van pruimen en zwoel rood fruit, is een glas Banyuls een ware traktatie bij chocolade!

  Recept downloaden

Alvear Moscatel

Zuid-Spaanse amberkleurige wijn, met een intens aroma van muskaat en rijpe vruchten. De krachtig zoete smaak eindigt alcoholrijk én verfrissend. Lekker bij vruchtendesserts en taart.

Geweldig bij brownies met frambozen.

Cave de l'Abbé Rous Banyuls Valcros 50cl

Krachtige rode wijn uit Frankrijk met een aroma van pruimen en rozijnen en een volzoete, warme smaak. Deze bijzondere wijn smaakt goed bij paté, maar is ook erg lekker bij chocolade-desserts.

Flesinhoud: 500 ml

Even geduld a.u.b.