Ingrediënten voor 6 à 8 personen:
Bereiding:
Maak het pastadeeg zoals op pagina 79 en laat dit in folie even rusten. Kook de aardappels in de schil in gezouten water samen met de knoflookteentjes gaar, giet af en laat afkoelen. Maak in de tussentijd de fonduta door de boter te laten smelten en de bloem erdoor te roeren. Laat het ca. 0,5 minuut iets kleuren. Klop, van het vuur af, de melk er met een garde doorheen. Zet weer terug op het vuur en blijf roeren tot er een homogene dikke saus ontstaat. Voeg au bain-marie de rest van de ingrediënten toe en laat dit langzaam garen. Verwijder het laurierblaadje. Maak intussen de kruidenolie door de rozemarijn (of de salie) even aan te bakken in de olijfolie en zet dit opzij.
Draai van het deeg in de pastamachine tot stand 5 vellen van 10 x 25 centimeter en kook ze in ca. 5 minuten beetgaar. Spoel ze af en droog ze op een keukendoek. Ontvel de aardappels en de knoflookteentjes. Snijd met een scherp mes de aardappels in grove stukken en meng deze met de knoflook. Vet een ovenschaal in en leg er twee lasanevellen naast elkaar in. Leg hierop 1/3 van de aardappels, 1/3 van de gorgonzola, wat zwarte peper, een handje rucola, lepel er 1/3 van de kruidenolie over en 1/3 van de Parmezaanse kaas. Leg er weer twee lasagnevellen over en druk het geheel wat aan. Herhaal alles nog twee maal, maar voeg bij de middelste laag de gebakken paddenstoelen toe. Dek af met de laatste twee plakken lasagne en smeer deze in met olijfolie. Bak in een voorverwarmde oven van 175 ºC in ca. 25 minuten goudbruin en tot de kaas gesmolten is. Laat het geheel iets afkoelen en snijd er vierkante stukjes van.
Serveer direct op voorverwarmde borden met een spiegeltje funduta, wat rucola en druppel er nog wat ingekookte rodewijnsaus over.
Wijnsuggestie:
Hier past alleen verfijning bij: de Uvaggio van Proprietà Sperino uit Piëmonte, één van de betere wijnen uit Italië van voornamelijk de nebbiolo. Gemengd met de vespolina en wat croatina is hij helderrood, licht peperig, rijpe kersen. Elegant mét structuur.
Bronvermelding: Italiaans kookboek Vegetarisch en vis op z'n ItaliaansVerfijnde Italiaanse rode wijn met de geur van kruiden, peper, jam en kersen. Soepel en zacht van smaak, heel elegant. Heerlijk bij risotto, geroosterd vlees of een pittige kaas.
Aanbeveling van onze wijnadviseur Koen Vanderpoel
"Goede nebbiolo hoeft niet perse uit Barolo of Barbaresco te komen. Verfijnd, spannend en een super elegant glas!..." Lees meer
Intense en complexe Italiaanse rode wijn. De geur neigt naar krenten en pruimen, de smaak is geconcentreerd en zacht. Echt een wijn om buiten de maaltijd van te genieten, of met een gerijpte kaas.