Romige pasta met citroen, peterselie en pijnboompitten

Hoofdgerecht: 4 personen Bereiding: ca. 25 minuten

Dit heerlijke pastarecept is een schot in de roos in de zomermaanden. Romig door de crème fraîche, maar fris en licht door de peterselie en citroen. Ook nog eens vegetarisch. Win-win. Of wijn-wijn, want we hebben uiteraard ook twee bijpassende wijnen voor u uitgezocht. U mag kiezen: wit of liever rosé?

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout
  • 75 gram pijnboompitten
  • 300 gram verse pasta
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie (geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas)

Bereiden

  • Was de schil van de citroen goed schoon. Rasp de schil eraf en pers de citroen. 
  • Pel en snipper sjalot en knoflook
  • Verhit de olie in een wok en bak op laag vuur sjalot, knoflook en pijnboompitten ca. 5 minuten.
  • Breng intussen een grote pan met water en wat zout aan de kook.
  • Kook de pasta in 3 à 5 minuten beetgaar en giet af.
  • Roer de helft van de citroenschil en alle crème fraîche door het sjalotmengsel als de sjalot glazig is. 
  • Breng de saus op smaak met citroensap en versgemalen peper.
  • Schep de pasta en de peterselie door de saus.
  • Breng op smaak met nog wat citroenrasp, een beetje citroensap, peper en zout. 
  • Serveer direct. Geef er eventueel geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas bij.

Wijnspijs: Monte del Frá Custoza, Ca del Magro
Deze smeuïge pasta is door de room en kaas zacht en tamelijk vullend, maar komt door de citroen en peterselie ook vief, fris en licht over. Die combinatie van rond, rijp en fris zit ook in deze Ca del Magro, een geurige, fruitige witte wijn met aroma’s van bloemen en abrikoos en een opwekkende afdronk. 

Wijnspijs: Mourgues du Gres
Fruitige, kruidige rosé uit Costières de Nîmes. Spannende rosé van 50% syrah, 40% grenache en 10% mourvèdre. Dat druppeltje mourvèdre maakt 'm net even wat spannender. Iets meer power. In combinatie met de pasta zorgt de rosé voor balans. De frisse fruitigheid maakt je mond weer schoon voor het volgende hapje. Heerlijk! 

 

 

  Recept downloaden

Château Mourgues du Grès Costières de Nîmes Galets Rosés 2024

De elegante, fruitige rosé van Mourgues du Grès, één van de beste producenten in Costières de Nîmes, is gemaakt van syrah, grenache en mourvèdre. Enige uren schilinweking zorgen voor de iets donkerdere tint.

Danielle Duijvestijn

Aanbeveling van onze wijnadviseur Danielle Duijvestijn

"Château Mourgues du Grès in Nîmes maakt een behoorlijk aantal wijnen, allemaal biologisch gecertificeerd. Vrijwel alles dat uit hun handen komt is loepzuiver in stijl..." Lees meer

Perswijn
2023
Perswijn: 4 sterren

Rode bessen, aardbeien, kruidig. Zoet fruit, fijne zuren, grip, lang.
Perswijn concours
2022
Perswijn Wijnconcours:

Open, kruidig, garrigue, rood fruit, kersen, bramen, goed sap, fijne zuren, goede structuur en kracht, opwekkend bitter

Monte del Frà Custoza Superiore Cà del Magro 2022

Krachtige droge witte wijn uit Italië, met een aroma van geel fruit en anijs. De volle, romige smaak komt goed tot z'n recht in combinatie met fijne visgerechten of romige pasta. 

Ger Platenburg

Aanbeveling van onze wijnadviseur Ger Platenburg

"Uitstekende witte Italiaanse wijnen komen vooral uit het noorden. Mijn favoriet is de Ca del Magro, een project van dochter Marica van familiebedrijf Bonomo, en samengesteld uit diverse druivenrassen waarvan een deel houtrijping heeft gehad dat resulteert in een mooie volle, zachte en rijpe wijn die zeer geschikt is bij een pasta met vis of risotto met truffel..." Lees meer

91
James Suckling
2023
JamesSuckling.com: 91 punten

An intense and aromatic wine with bittersweet aromas of pineapple, stone fruit and flowers. Soft and smooth on the palate, it shows a silky texture, a light body and a refreshing finish.
93
Wine Enthusiast
2022
WineEnthusiast.com: 93 punten

Mouthfilling with the volume turned up on the palate to match the flavors found in the glass.As the wine reaches the finish sea spray and crushed chalk mineral notes lift the palate to the finish.
92
James Suckling
2022
JamesSuckling.com: 92 punten

Sliced peaches, pears, fennel and honeycomb on the nose, alongside sea shells and chamomile. It’s medium- to full-bodied, creamy and layered, with tasty ripe fruit elevated by a fresh salinity.
92
Falstaff
2022
Falstaff: 92 punten

In der Nase einladend nach eingelegter Ananas, dezent nach Aprikose und Orangenblüten. Am Gaumen spannungsgeladen und mit Körper, schönes Säurespiel und süßer Fruchtschmelz, im Ausklang wieder Orange
Even geduld a.u.b.