Wat heb je nodig?
- 20 witte asperges (5 p.p.)
- 4 eieren
- 4 geschilde hardgekookte aardappels (dit is optioneel)
- 400 gr gerookte zalm
- 2 el roomboter
- 4 tl citroensap
- 2 takjes peterselie
- Peper en zout naar smaak
- eventueel: Hollandse garnalen
Hoe maak je het?
- Maak de asperges schoon door ze met een dunschiller van vlak onder het kopje tot onderaan, te schillen. Snijd de houtige onderkant van de asperges.
- (Kook de aardappelen in een pan met ruim kokend water gaar.)
- Doe de asperges (indien mogelijk rechtopstaand zodat het kopje van de asperges boven water staat) in een pan en schenk er ruim water bij en wat zout, breng dit aan de kook. Kook de asperges 8 tot 10 minuten (afhankelijk van de dikte) en laat ze nog een minuut of vijf staan.
- Kook ondertussen de eieren voor het gewenste type. Een zachtgekookt eitje is erg lekker, dit kook je voor 5 minuten.
- Smelt de roomboter in een klein steelpannetje. Haal van het vuur en klop het citroensap erdoor met een garde.
- Giet de asperges af en schik ze op de borden. Pel de eieren en snijd ze half doormidden zodat het eigeel er mooi uitloopt en verdeel deze over de asperges. Verdeel de gerookte zalm en de aardappel (doorgesneden) ook over de borden. Giet tenslotte de saus over de asperges en garneer met peterselie en garnalen.
Wat drink je erbij?
Een wijn van Nederlandse bodem is een lekkere combi met asperges. Maar ook de wijnen van onze oosterburen doen het goed naast het witte goud. Wij gaan voor de silvaner van Weingut Thorle uit Rheinhessen. Zeer doordrinkbaar, mild en met subtiele geuren van rijpe peer, perzik, peer en groene kruiden. Ook de Furmint uit Hongarije doet het fantastisch naast asperges.
Eet smakelijk!