Een winterse chili voor de koudere dagen van het jaar. Lekker met de vriendelijke tannat uit Madiran.
Dit heb je nodig
- 1 rode ui (fijngesneden)
- 3 tenen knoflook (fijngesneden)
- 1 rode paprika (fijngesneden)
- 1 winterpeen
- 1 eetlepel chilipoeder
- 4 dikke plakken bacon (in stukken gesneden)
- 400 gram rundergehakt
- 2 blikken hele tomaat
- 1 blik bruine bonen
- 1 blik kidney bonen
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 2 eetlepels oregano
- Geraspte kaas (bijvoorbeeld cheddar)
- Een handje gesneden koriander
- Sour cream voor de topping
- Gestoomde rijst of verse friet als bijgerecht
Zo maak je het:
De bereidingstijd van dit gerecht is ongeveer 2,5 uur (inclusief 2 uur koken - dus je bent niet de hele tijd aan het werk).
- Bak op medium warmte in een stoofpan de knoflook en ui aan tot deze licht verkleurd.
- Voeg nu het gehakt en de bacon stukjes toe en bak aan.
- Voeg de rode paprika, winterpeen, chilipoeder, tomaten, bonen, rode wijn azijn en oregano toe en bak alles verder aan.
- Voeg 1 liter water toe en laat het geheel zachtjes koken tot de gewenste dikte van de chili, dat is ongeveer 2 uur.
- Naar smaak kun je extra chilipeper, zout en peper toevoegen.
- De chili serveer je met verse friet of gestoomde rijst. Heb je nog over? De dag erna smaakt het nog beter!
Dit drink je erbij:
Wij kiezen voor de tannat van de familie Laplace uit Madiran. Madiran is een appellation in het zuidwesten van Frankrijk dat van oudsher bekend staat om tannat. Tannat is een beetje in de vergetelheid geraakt. Over het algemeen zijn de wijnen uit Madiran nogal stevig en bevatten heel veel tannines. Deze wijn, Les 2 Vaches Rouges, is gemaakt in een sappige, fruitige en soepele stijl. Nog steeds enorm veel smaak, maar niet zulke heftige tannines. Heerlijk bij de smaakvolle, winterse chili.