Dit heb je nodig ( 4 personen )
- 4 souffle ovenbakjes
- 350 gram aardbeien (vers)
- 200 gram frambozen (diepvries of vers)
- 200 gram kristalsuiker
- 2 eetlepels maizena
- 1 vanillestokje
- eiwit van 4 eieren
- Een paar gesneden aardbeien en munt voor garneren
- Boter om in te vetten
Zo maak je het:
De bereidingstijd van dit gerecht is ongeveer 45 minuten. Je kunt al wat voorwerk doen. Alle taken tot het eiwit kloppen kun je al van te voren klaarzetten.
- Verwarm op medium warmte een pan met daarin de gehalveerde aardbeien, de vanille (het stokje kun je er ook bij doen en later eruit halen) en 100 gram suiker voor 5 minuten met de deksel gesloten.
- Vet nu de soufflé bakjes goed in en zet deze in de koelkast.
- Voeg nu de frambozen toe en sluit de deksel voor 2 minuten
- Voeg de 2 eetlepels maizena toe aan een half kopje lauw water en meng dit tot er geen klontjes meer inzitten. Voeg dit toe aan de aardbeien en frambozen en laat de deksel eraf.
- Het mengsel van aardbeien en frambozen zou nu de structuur moeten krijgen van een compote of een wat dunnere jam. Dan haal je dit van het vuur af en doe je het mengsel in een schaal om af te koelen. Roer de lepel er een paar keer goed doorheen om de hitte eruit te krijgen.
- Vet nu nogmaals de soufflé bakjes in voor een tweede keer en plaats deze weer terug in de koelkast.
- Tot dit moment kun je al het voorwerk doen, ook een dag van te voren. Zet dan de aardbeienmix in de koelkast zodra deze helemaal is afgekoeld.
- Haal de soufflé bakjes uit de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zorg dat je je eieren hebt gesplitst en een schone schaal hebt om het eiwit in te kloppen/mixen. Je kunt dit vooraf schoonmaken met citroensap om het vet te verwijderen.
- Doe het eiwit in de kom met een eetlepel suiker en begin met kloppen. Wanneer het mengsel een glans begint te krijgen (na ±30 seconden) voeg je de rest van de suiker toe en klop je tot het eiwit stijf is.
- Schep het eiwit met een spatel heel losjes door het aardbeien mengsel zodat er een luchtig beslag ontstaat. Klopt dit absoluut niet door, voor een soufflé is het belangrijk dat er veel lucht in het beslag zit.
- Verdeel het mengsel nu over de verschillende soufflé bakjes en zet deze in de oven voor 15 minuten. Kijk dan even of de souffle al omhoog aan het komen is en niet te donker wordt, zet de oven nu op 160 graden en laat nog 10 minuten doorgaren.
- Bon appetit!
Wat drinken we erbij?
We hebben gekozen voor de Monastero Passito Bianco van Monte del Frà. De Veneto, waar Monte del Frà is gevestigd, kent een lange traditie van passito-wijnen.
Het procédé werkt als volgt; de geoogste druiven worden niet direct vergist maar worden vanaf eind september apart gelegd zodat ze kunnen indrogen. Pas in februari worden de druiven geperst. Deze verschrompelde druiven hebben dan een grote smaak- en suikerconcentratie. De schillen gisten langzaam en minstens vijftien dagen met het sap mee en geven fraaie, zeer rijpe fruitaroma's. De gisting gaat vervolgens verder in kleine eikenhouten fusten waar de wijn ongeveer twaalf maanden verder rijpt.
Het is de garganega-druif die de hoofdrol speelt in deze wijn met 60%. De blend wordt aangevuld met cortese, sauvignon blanc en chardonnay. Het resultaat is een prachtige, zoete wijn met aroma's van abrikoos, gekonfijt fruit en een mooie frisheid. Perfect bij deze zoete soufflé met aardbeien en frambozen.
Bekijk de wijn >